Installatie Affiliate Webshop

U vindt in dit hoofdstuk de stappen van de installatie van het Affiliate Webshop script. Indien u het Affiliate Webshop script nog niet heeft gekocht, dan kunt u het script kopen via deze link. U kunt het script direct downloaden nadat u het heeft aangeschaft.

 

Inhoud

  1. Affiliate Webshop script downloaden
  2. Bestanden uitpakken
  3. Database aanmaken
  4. Bestanden uploaden naar de server
  5. Installatie van het Affiliate Webshop script
  6. Cronjob instellen
  7. Ondersteuning

 

Affiliate Webshop script downloaden

De eerste stap is het downloaden van het Affiliate Webshop script. Direct na de aanschaf van het Affiliate Webshop script heeft u een e-mail ontvangen met daarin een link om het script te downloaden.

Wanneer u de e-mail niet kunt vinden, dan kunt u Vrolijk Internet Services vragen om de e-mail opnieuw te versturen. Dit kunt u doen via het contactformulier.

De e-mail bevat een link naar een pagina waar u twee bestanden kunt downloaden. Het ene bestand heeft de extensie .ZIP en het andere bestand heeft de extensie TAR.GZ . Beide bestanden zijn gecomprimeerde bestanden met dezelfde inhoud. Dit betekent dat u slechts één van deze twee bestanden hoeft te downloaden.

Wanneer u gebruikmaakt van het besturingssysteem Windows, dan is het raadzaam om het .ZIP bestand te downloaden. Windows kan bestanden met de extensie .ZIP uitpakken zonder dat u een extra applicatie hoeft te installeren voor het uitpakken.

 

Bestanden uitpakken

Windows

Het uitpakken van een .ZIP bestand is in Windows eenvoudig. U klikt met de rechtermuisknop op het betreffende bestand waarna een menu verschijnt. Binnen dit menu kiest u vervolgens voor de optie Alles uitpakken. Daarna kunt u de aanwijzingen op uw scherm opvolgen.

Pakt u om een bepaalde reden toch liever het TAR.GZ bestand uit in Windows, dan kunt u daarvoor het gratis programma 7-Zip installeren. Via deze link kunt u 7-Zip downloaden.

Linux

In Linux kunt u zowel het .ZIP bestand als het .TAR.GZ eenvoudig uitpakken. Binnen de grafische omgeving van Linux klikt u met de rechtermuisknop op het icoon van het bestand waarna een menu tevoorschijn komt. Binnen dit menu kiest u voor de optie Open With Archive Manager. De archiefmanager zal worden geopend.

Binnen de archiefmanager selecteert u op de map "affiliate-webshop"en vervolgens klikt u op Extract. Wanneer u dat heeft gedaan kunt u de bestemming kiezen van de uitgepakte map kiezen via een dialoogvenster. Kies een bestemming en klik op Extract. Klik daarna op Show the files om de map meteen weer te geven binnen de file manager.

Wanneer u de handelingen correct heeft uitgevoerd, ziet u in de file manager een uitgepakte map met de naam "affiliate-webshop".

 

Database aanmaken

Het Affiliate Webshop script maakt gebruik van een database. Het is noodzakelijk dat u deze database aanmaakt. Verder is het belangrijk dat u een database gebruiker aanmaakt die alle rechten op deze database heeft.

Wanneer u het Affiliate Webshop script in een volgende stap installeert op de server, dient u de gegevens van de database in te voeren. Het Affiliate Webshop script zal dan automatisch de benodigde databasetabellen aanmaken en vullen met de gegevens die nodig zijn voor het correct functioneren.

U dient op dat moment de volgende gegevens bij de hand te hebben:

 

Bestanden uploaden naar de server

Eerder heeft u de benodigde bestanden voor het Affiliate Webshop script uitgepakt. Deze bestanden gaat u nu uploaden naar uw webhosting pakket. Hiervoor heeft u de FTP inloggegevens van uw webhosting pakket nodig en een FTP programma waarmee u de bestanden eenvoudig kunt uploaden naar de server.

Een handig FTP programma is FileZilla. FileZilla kunt u hier downloaden. Van FileZilla is er een versie voor Windows, Linux en macOS. Wanneer u FileZilla nog niet heeft geïnstalleerd, is het raadzaam om het te downloaden en te installeren.

Nadat u FileZilla heeft geïnstalleerd, opent u het programma.

Aan de linkerkant van het venster ziet u de bestanden op uw computer. Navigeer naar de map die de bestanden van het Affiliate Webshop script bevat. U dient in die map zelf te gaan staan met FileZilla. Aan de linkerkant zou u dan verschillende mappen, waaronder de map "config" moeten zien. Ook zou u verschillende bestanden, waaronder de bestanden index.php en common.css moeten zien aan de linkerkant.

Een ander bestand dat niet mag ontbreken is het .htaccess bestand. Vaak wordt het bestand .htaccess vergeten bij het uploaden en dan werkt het script niet goed. Dit komt omdat sommige besturingssystemen de bestanden met een punt helemaal voorin de naam als een "verborgen" bestand behandelen en zodoende niet weergeven.

Bovenaan in het venster van FileZilla ziet u een viertal velden. Deze velden zijn host, username, password en port. Hier vult u de FTP inloggegevens van uw webhosting pakket in. Het veld port hoeft alleen ingevuld te worden wanneer de FTP poort anders is dan 21.

Nadat u de FTP inloggegevens heeft ingevuld, klikt u op de knop Quickconnect om verbinding te maken met de server. Wanneer er succesvol een verbinding wordt gelegd, verschijnen aan de rechterkant van het FileZilla-venster de bestanden op de server.

Op de server dient u in de map "public_html" te staan. Soms ziet u de map "public_html" direct en kunt u er op dubbelklikken om er in te gaan staan. In andere gevallen ziet u eerst een map genaamd "domains" met daarin een map vernoemd naar uw domein en staat daar vervolgens de map "public_html" in.

Staat u zowel aan de linkerkant als de rechterkant in de juiste map, dan kunt u aan de linkerkant op de naam van een willekeurig bestand klikken (bijvoorbeeld index.php) en vervolgens op Ctrl + A drukken. Daarmee selecteert u alle mappen en bestanden aan de linkerkant. Let goed op dat ook het bestand .htaccess tussen de geselecteerde mappen en bestanden staat vermeld, want sommige besturingssystemen behandelen dit bestand als "verborgen" bestand.

Sleep de geselecteerde mappen en bestanden naar de rechterkant. FileZilla begint nu met het overzetten van de mappen en bestanden naar het webhosting pakket. Het kan enige tijd duren voordat alle mappen en bestanden van het Affiliate Webshop script zijn overgezet.

 

Installatie van het Affiliate Webshop script

Zodra FileZilla klaar is het met het overzetten van alle mappen en bestanden naar het webhosting pakket, navigeert u met de browser naar het adres van uw nieuwe affiliate website.

Het Affiliate Webshop script heeft PHP 7 nodig om correct te kunnen functioneren. Dit zal door het Affiliate Webshop script worden gecontroleerd. Gebruikt u geen correcte PHP versie, dan zal het Affiliate Webshop script een melding hierover weergeven.

Is de gebruikte PHP versie wel correct, dan ziet u het onderstaande scherm.

Affiliate Webshop installatie

Druk op de knop Installatie starten. Het scherm "Website gegevens" zal vervolgens verschijnen. In dit scherm vult u de volgende gegevens in:

Van deze velden is alleen het veld Website titel een verplicht veld. De beschrijving en de zoekwoorden zijn optioneel.

Wilt u op een later tijdstip een andere titel, beschrijving of zoekwoorden voor uw affiliate webshop instellen? De velden kunt u na de installatie eenvoudig wijzigen in het beheerdersgedeelte. Het beheerdersgedeelte van uw affiliate webshop is beschikbaar zodra de installatie is voltooid.

Affiliate Webshop gegevens

Wanneer u een titel voor uw affiliate webwinkel heeft ingevuld (en eventueel een beschrijving en zoekwoorden) drukt u op de knop Volgende stap. Het scherm "Database" zal dan verschijnen. Dit scherm wordt gebruikt om de volgende velden in te vullen:

Bij het veld Database hostname is de waarde "localhost" reeds ingevuld. Dit is een veelvoorkomende waarde voor dit specieke veld. Het kan zijn dat het veld Database hostname in uw geval een andere waarde dient te hebben. Dit is vaak terug te vinden bij de database inloggegevens in het controlepaneel van uw webhosting pakket. Dat is het paneel waarmee u de database ook heeft aangemaakt.

Ook staat bij het veld Tabel prefix reeds de waarde "cms" ingevuld. Het wordt aangeraden om deze waarde niet te wijzigen.

Affiliate Webshop database

Nadat u de database inloggegevens heeft ingevuld en op Volgende stap heeft gedrukt, zal er een verbinding met de database worden gelegd. Lukt het niet om de verbinding te maken, dan zal het systeem u opnieuw om de juiste database inloggegevens vragen. Pas wanneer u werkende database inloggegevens heeft ingevoerd kunt u naar de volgende stap.

En die volgende stap is het scherm "Beheer". Met dit scherm maakt u een account aan waarmee u kunt inloggen in de beheeromgeving van uw nieuwe affiliate webshop. U vult de volgende gegevens in:

Bedenk een gebruikersnaam en een wachtwoord die niet zo eenvoudig te raden zijn voor anderen.

Vul tevens uw e-mailadres in. Naar dit e-mailadres kan op verschillende momenten een e-mail worden verstuurd.

Affiliate Webshop beheer

Heeft u een niet zo eenvoudig te raden gebruikersnaam en wachtwoord gekozen en heeft u uw e-mailadres ingevuld, klik dan op Volgende stap.

Het Affiliate Webshop script zal nu de benodigde databasetabellen aanmaken. Ook worden de gegevens die u heeft ingevuld binnen de verschillende schermen opgeslagen in de database. Wanneer het Affiliate Webshop script hiermee klaar is zal het laatste scherm verschijnen.

Affiliate Webshop installatie voltooid

Binnen dit scherm ziet u een link waarmee u kunt inloggen binnen het beheerdersgedeelte van uw affiliate webshop. Ook wordt er door het Affiliate Webshop script een e-mail met deze link verstuurd naar het e-mailadres dat u eerder in het scherm "Beheer" heeft ingevuld.

 

Cronjob instellen

Het Affiliate Webshop script is voorzien van een systeemtaak om de affiliate feeds in te laden.

Om deze goed te laten werken is het belangrijk dat u de cronjob instelt. Een cronjob is een taak die op een ingesteld tijdstip wordt uitgevoerd. U roept de cronjob iedere minuut aan, zodat deze de juiste systeemtaken zal starten op de juiste tijdstippen.

Het relatieve pad van de cronjob ten opzichte van de root van de webserver is cms/bin/cronjob.php

Wanneer u toegang heeft tot DirectAdmin, dan kunt u de cronjob via DirectAdmin toevoegen. Het is daarbij belangrijk dat de cronjob wordt aangeroepen met php -q.

Het commando dat u toevoegt is:

php -q (pad naar de document root)/cms/bin/cronjob.php

Waarbij u het gedeelte (pad naar de document root) vervangt door het daadwerkelijke pad naar de document root.

De cronjob kunt u iedere minuut laten aanroepen.

 

Ondersteuning

Lukt het niet om het Affiliate Webshop script te installeren of heeft u andere vragen over het gebruik van het Affiliate Webshop script? U kunt ondersteuning aanvragen via het contactformulier. Ook is Vrolijk Internet Services telefonisch bereikbaar voor vragen over het Affiliate Webshop script.