Bezoekers blokkeren

Wilt u dat bepaalde bezoekers of robots geen toegang meer krijgen tot uw website, dan kunt u bezoekers op verschillende manieren blokkeren. U kunt een blokkade maken op IP-adres, IP-range of hostname. Daarnaast is het mogelijk om e-mailadressen te blokkeren.

 

Inhoud

  1. Hostnames, IP-adressen en IP-ranges blokkeren
  2. E-mailadressen blokkeren

 

Hostnames, IP-adressen en IP-ranges blokkeren

Bezoekers kunnen de website proberen te bezoeken vanaf een geblokkeerde hostname of een geblokkeerd IP-adres. Of het IP-adres kan in een geblokkeerde IP-range vallen. Wanneer de bezoeker in één van deze categorieën valt en dus is geblokkeerd, dan zal de bezoeker een melding zien die aangeeft dat de bezoeker geen toegang heeft tot de website. Het scherm met de melding wordt in de onderstaande afbeelding weergegeven.

CMS Geen toegang

Het beheerscherm waarmee u geblokkeerde hostnames, IP-adressen en IP-ranges kunt beheren, kunt u heel eenvoudig bereiken. Het scherm bereikt u door naar de menukop Systeem te gaan en vervolgens met uw muis boven de optie Bezoekers blokkeren te zweven. Een onderliggend menu verschijnt. Kies in dit menu voor de optie Hostnames / IP adressen / ranges.

Hoe dit eruitziet is in de onderstaande afbeelding te zien.

CMS Menu Hostnames, IP adressen en IP ranges blokkeren

Vervolgens verschijnt het beheerscherm waarmee u geblokkeerde hostnames, IP-adressen en IP-ranges kunt beheren. Wanneer u geblokkeerde hostnames, IP-adressen of IP-ranges is het CMS systeem heeft staan, dan verschijnen ze in een overzicht op deze pagina. Hieronder ziet u een voorbeeld van dit beheerscherm, waarbij er 1 IP-adres is geblokkeerd.

CMS Hostnames, IP adressen en IP ranges blokkeren

Klikt u op de optie blokkeer hostname / ip / range, dan verschijnt een formulier waarmee u eenvoudig een blokkade kunt toevoegen. Dit formulier wordt in de onderstaande afbeelding weergegeven.

CMS Hostname, IP adres of IP range blokkeren

Wilt u een blokkade bewerken, dan zoekt u eerst in het overzicht naar de betreffende blokkade. In de kolom Opties achter de blokkade kunt u vervolgens op het potlood klikken. Er verschijnt dan eenzelfde formulier als hierboven, maar dan met de gegevens van de blokkade reeds ingevuld. Zo kunt u de blokkade eenvoudig aanpassen.

CMS Geblokkeerde hostname, IP adres of IP range bewerken

Wilt u een blokkade verwijderen, dan kunt u in het overzicht achter de blokkade in de kolom Opties op het kruisje klikken. Het CMS systeem zal dan om een bevestiging vragen. Dit is in de onderstaande afbeelding te zien.

CMS Geblokkeerde hostname, IP adres of IP range verwijderen

Klikt u op Ja, dan wordt de blokkade verwijderd.

CMS Geblokkeerde hostname, IP adres of IP range verwijderd

 

E-mailadressen blokkeren

Wanneer men zich probeert te registreren met een geblokkeerd e-mailadres, dan zal dat niet lukken. Ook zullen formulieren die zijn ingevuld met een geblokkeerd e-mailadres, niet worden verstuurd.

U kunt heel gemakkelijk navigeren naar het beheerscherm om de geblokkeerde e-mailadressen te beheren. Dit scherm bereikt u door naar de menukop Systeem te gaan en vervolgens met uw muis boven de optie Bezoekers blokkeren te zweven. Er verschijnt een onderliggend menu. Kies in dit menu voor de optie E-mailadressen.

In de onderstaande afbeelding wordt dit weergegeven.

CMS Menu E-mailadressen blokkeren

Vervolgens ziet u het scherm waarmee u de geblokkeerde e-mailadressen kunt beheren. Heeft u geblokkeerde e-mailadressen in het systeem staan, dan worden ze in een overzicht op deze pagina weergegeven. In de afbeelding hieronder ziet u een voorbeeld van dit scherm, waarbij er 1 geblokkeerd email-adres in het CMS systeem staat.

CMS E-mailadressen blokkeren

Wanneer u op de optie blokkeer e-mailadres klikt, dan zal er een formulier verschijnen waarmee u een e-mailadres in het systeem kunt toevoegen. In de onderstaande afbeelding is dit formulier te zien.

CMS E-mailadres blokkeren

Als u een blokkade wilt bewerken, zoek dan eerst naar de betreffende blokkade in het overzicht. In de kolom Opties staat achter de betreffende blokkade een potlood afgebeeld. Klik op dit potlood. Er verschijnt vervolgens een formulier waarmee u de blokkade kunt bewerken. Dit is hetzelfde formulier als het formulier dat u bij het aanmaken van een blokkade te zien krijgt, alleen nu zijn de gegevens reeds ingevuld in het formulier.

CMS Geblokkeerd e-mailadres bewerken

Wilt u een blokkade verwijderen, dan kunt u in het overzicht achter de blokkade in de kolom Opties op het kruisje klikken. Het CMS systeem zal dan om een bevestiging vragen. Dit is in de onderstaande afbeelding te zien.

CMS Geblokkeerd e-mailadres verwijderen

Klikt u op Ja, dan wordt de blokkade verwijderd.

CMS Geblokkeerd e-mailadres verwijderd