Gebruikers

Een onderdeel van het Startpagina Script is gebruikersbeheer. Via het tabblad "Gebruikers" bij de website instellingen kunt u uw bezoekers de mogelijkheid geven om zich te registreren op uw pagina. Er wordt dan een gebruikersaccount aangemaakt waarmee uw bezoekers kunnen inloggen in de beheeromgeving en hun eigen startpagina kunnen aanmaken. Uiteraard kunnen deze gebruikers alleen hun eigen startpagina aanpassen. U kunt deze gebruikers beheren via het beheerscherm "Gebruikers".

 

Inhoud

  1. Gebruikers
  2. Gebruiker aanmaken
  3. Gebruiker bewerken
  4. Gebruiker verwijderen

 

Gebruikers

Om de gebruikers te beheren gaat u naar menukop Systeem en kiest u voor de optie Gebruikers.

Startpagina Script - Menu Gebruikers

Het beheerscherm "Gebruikers" zal dan verschijnen. In de afbeelding hieronder ziet u een voorbeeld van dit scherm. De website van het voorbeeld heeft 4 gebruikers: Peter, Raymond, Theo en Vincent. Ook kunt u zien dat op de voorbeeld website alleen Raymond een startpagina heeft. Verder ziet u nog de volgende gegevens: het e-mailadres van de gebruiker, de volledige naam indien ingevuld, wanneer de gebruiker is aangemaakt en wanneer de gebruiker voor het laatst actief geweest is in de beheeromgeving.

Bovenaan ziet u de optie nieuwe gebruiker. Hier dient u op te klikken wanneer u een nieuwe gebruiker wilt aanmaken.

Per gebruiker ziet u in de kolom Opties twee icoontjes. Om de gegevens van een gebruiker te bewerken klikt u op het potloodje in de kolom Opties op de regel van de betreffende gebruiker. Wilt u een gebruiker verwijderen, dan klikt u op het rode kruisje.

Startpagina Script - Gebruikers

 

Gebruiker aanmaken

Om een nieuwe gebruiker aan te maken kiest u voor de optie nieuwe gebruiker bovenin het scherm. Er verschijnt een formulier waarin u de gegevens van de nieuwe gebruiker kunt invullen. Een voorbeeld van het formulier is hieronder afgebeeld.

Startpagina Script - Nieuwe gebruiker aanmaken

In het veld Gebruikersnaam vult u de gebruikersnaam in van de nieuwe gebruiker. Het invullen van dit veld is verplicht.

Ook het veld E-mailadres is een verplicht veld. Hier vult u het e-mailadres van de nieuwe gebruiker in.

Indien u wilt kunt u de naam van de nieuwe gebruiker invullen in het veld Volledige naam. U mag dit veld ook leeglaten.

In het veld Wachtwoord kunt u het wachtwoord invullen waarmee de nieuwe gebruiker kan inloggen. Indien u dit veld leeglaat en vervolgens kiest voor Opslaan, dan wordt er wel een gebruiker aangemaakt maar deze zal niet kunnen inloggen in de beheeromgeving. Alleen wanneer er een wachtwoord wordt ingevuld of wanneer de gebruiker via wachtwoordherstel een wachtwoord aanvraagt, kan de gebruiker inloggen in de beheeromgeving.

De optie Rechten laat u staan op Gebruiker wanneer het een gewone gebruiker betreft die startpagina's kan aanmaken en beheren. Wilt u dat de gebruiker beheerdersrechten krijgt over de gehele website, dan kiest u voor Beheerder.

Houd er rekening mee dat wanneer u bij Rechten kiest voor Beheerder, dat deze dan de controle over de volledige website krijgt en zo ook aanpassingen kan doen of dingen kan verwijderen zonder uw medeweten. Geef daarom iemand alleen deze rechten wanneer het echt nodig is en wanneer u deze persoon vertrouwt.

 

Gebruiker bewerken

Om de gegevens van een gebruiker te bewerken gaat u eerst naar het beheerscherm Gebruikers via het menu Systeem. Het overzicht met alle gebruikersaccounts verschijnt. Helemaal aan de rechterkant is een kolom genaamd Opties. Op de regel van de gebruiker die u wilt bewerken staan in deze kolom twee incoontjes.

Wanneer u op het potloodje klikt verschijnt een formulier waarmee u de gegevens van de gebruiker kunt bewerken. Dit formulier is hetzelfde formulier als het formulier van de optie nieuwe gebruiker. Vergeet niet om na het aanpassen van de gegevens op de knop Opslaan te drukken. Pas dan worden de aanpassingen daadwerkelijk opgeslagen.

Startpagina Script - Gebruiker bewerken

 

Gebruiker verwijderen

Er kunnen redenen zijn om een gebruiker te verwijderen. Bijvoorbeeld wanneer iemand een gebruikersaccount heeft aangemaakt maar er geen gebruik van maakt. Of wanneer iemand ongewenste startpagina's op uw website aanmaakt. Veel beheerders vinden het bijvoorbeeld niet fijn wanneer een gebruiker startpagina's aanmaakt die zijn gerelateerd aan erotiek of gokken.

Maakt iemand ongewenste startpagina's aan op uw website, dan zou u ervoor kunnen kiezen om het account van deze persoon te verwijderen van uw website (dat kan uiteraard ook na eerst een waarschuwing per e-mail gestuurd te hebben en wanneer de ander vervolgens toch doorgaat met het aanmaken van deze ongewenste dochterpagina's).

Gelukkig is het verwijderen van een gebruikersaccount heel gemakkelijk. Wat wel belangrijk is om te weten is dat de startpagina's van deze gebruiker blijven bestaan nadat u het gebruikersaccount heeft verwijderd. U zult de startpagina's zelf dus ook nog moeten verwijderen.

Om een gebruiker te verwijderen gaat u eerst naar het beheerscherm Gebruikers via het menu Systeem. Vervolgens zoekt u in het overzicht de gebruiker op die u wilt verwijderen. Helemaal aan de rechterkant op de rij van de betreffende gebruiker staan in de kolom Opties twee icoontjes, namelijk een potloodje en een rood kruisje. Druk op het rode kruisje om de gebruiker te verwijderen.

Het systeem zal om bevestiging vragen, zoals in de afbeelding hieronder is te zien.

Startpagina Script - Gebruiker verwijderen

Kiest u voor Ja, dan zal de gebruiker worden verwijderd. Het Startpagina Script zal dat ook aangeven. Dit kunt u zien in de onderstaande afbeelding.

Startpagina Script - Gebruiker verwijderd