Installatie Startpagina Script
In dit hoofdstuk staan de stappen voor de installatie van het Startpagina Script. Heeft u het Startpagina Script nog niet aangeschaft, dan kan dat via deze link. Nadat u het Startpagina Script heeft aangeschaft kunt u het meteen downloaden.
Inhoud
- Startpagina Script downloaden
- Bestanden uitpakken
- Database aanmaken
- Bestanden uploaden naar de server
- Installatie van het Startpagina Script
- Cronjob instellen
- Problemen tijdens de installatie?
Startpagina Script downloaden
De eerste stap is het downloaden van het Startpagina Script. Tijdens de aanschaf van het Startpagina Script heeft u een e-mail ontvangen met een link waarmee u het Startpagina Script kunt downloaden.
Kunt u de e-mail niet vinden, dan kunt u de link (opnieuw) opvragen bij Vrolijk Internet Services via het contactformulier.
De download link leidt u naar een pagina waar u twee bestanden kunt downloaden. Het ene bestand heeft de extensie .ZIP en het andere bestand heeft de extensie TAR.GZ . Beide bestanden zijn gecomprimeerde bestanden met dezelfde inhoud. U hoeft slechts één van deze twee bestanden te downloaden.
Gebruikt u Windows als besturingssysteem, dan is het aan te raden om het .ZIP bestand te downloaden. Windows kan namelijk .ZIP bestanden uitpakken zonder dat u hiervoor een extra toepassing hoeft te installeren.
Bestanden uitpakken
Windows
In Windows pakt u het ZIP bestand uit door er met de rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor Alles uitpakken. Hierna volgt u de aanwijzingen op uw scherm.
Pakt u om een bepaalde reden liever het TAR.GZ bestand uit in Windows, dan is dat ook mogelijk. U kunt hiervoor het gratis programma 7-Zip gebruiken. 7-Zip kunt u hier downloaden.
Linux
Gebruikt u Linux en werkt u met een grafische omgeving, dan kunt u met de rechtermuisknop op de icoon van het bestand klikken en vervolgens kiezen voor de optie Open With Archive Manager. De archiefmanager wordt nu geopend. In de archiefmanager selecteert u de map "startpagina-script" en daarna klikt u op Extract. Er wordt nu een dialoogvenster geopend waarmee u de bestemming van de uitgepakte map kunt kiezen. Kies een bestemming en klik op Extract. Klik vervolgens op Show the files om de map meteen te openen in de file manager.
U moet daar nu een map zien met de naam "startpagina-script".
Database aanmaken
Het is belangrijk dat u een database aanmaakt met daarbij een database gebruiker en het bijbehorende wachtwoord. Deze database gebruiker dient alle rechten op de database te hebben.
Op een later moment, wanneer u het Startpagina Script daadwerkelijk installeert op de server, dient u de volgende gegevens bij de hand te hebben:
- database hostname
- database gebruikersnaam
- database wachtwoord
- database naam
Voor nu is het alleen van belang dat u de database aanmaakt en een gebruiker maakt die alle rechten heeft op de database. Het systeem zal tijdens de installatie op de server zelf de benodigde databasetabellen aanmaken.
Bestanden uploaden naar de server
De volgende stap is het overzetten van de bestanden naar de server. Hiervoor heeft u de FTP gegevens van uw webhosting pakket nodig.
Een toepassing waarmee u de bestanden gemakkelijk kunt overzetten is FileZilla. FileZilla kunt u hier downloaden. U kunt FileZilla downloaden voor Windows, Linux en macOS.
Nadat u FileZilla heeft geïnstalleerd is het tijd om het programma te openen.
Wanneer u FileZilla heeft opgestart ziet u in het venster van FileZilla bovenaan vier velden. Het gaat om de velden host, username, password en poort. Aan de linkerkant van het venster ziet u de bestanden op uw computer. Navigeer naar de map met de bestanden van het Startpagina Script. U dient in die map zelf te gaan staan met FileZilla. De bestanden index.php en common.css moeten zichtbaar zijn aan de linkerkant.
Daarna vult u in de velden bovenaan uw scherm de FTP gegevens van uw webhosting pakket in. Het veld poort hoeft alleen ingevuld te worden wanneer het poortnummer op de server afwijkt van de standaard. Standaard is poort 21 de FTP poort.
Heeft u de gegevens ingevuld dan klikt u op de knop Quickconnect om verbinding te maken met de server.
Wanneer er een succesvolle verbinding tot stand is gekomen ziet u aan de rechterkant de bestanden die op uw webhosting pakket staan. Het is zaak om daar in de map "public_html" te staan.
Soms ziet u de map "public_html" direct en kunt u erop dubbelklikken om in de map te komen. Soms ziet u eerst een map "domains" waarin uw domeinen staan en moet u eerst naar het juiste domein navigeren waar vervolgens de map "public_html" staat.
Staat u links en rechts in de juiste map, dan kunt u aan de linkerkant op de naam van een bestand klikken (bijvoorbeeld index.php) en vervolgens op Ctrl + A drukken om alle mappen en bestanden te selecteren. Sleep alles naar de rechterkant. FileZilla begint nu met het overzetten van de bestanden naar de server. Het kan even duren voordat alle bestanden zijn overgezet.
Installatie van het Startpagina Script
Zodra FileZilla klaar is met het overzetten van de bestanden navigeert u naar het adres van uw nieuwe website. Het Startpagina Script zal eerst de PHP versie controleren. Voor het correct functioneren heeft het script PHP 7 nodig. Staat de versie correct ingesteld dan merkt u niets van deze controle en ziet u onderstaand scherm.
Druk op de knop Installatie starten om naar het volgende scherm te gaan. Dit scherm ziet eruit als de volgende afbeelding. U kunt in dit scherm de volgende gegevens invullen:
- De titel van uw website;
- Een beschrijving van de website;
- Zoekwoorden gerelateerd aan uw website.
Alleen het veld Website titel is een verplicht veld. De beschrijving en de zoekwoorden zijn optioneel. Zodra het Startpagina Script is geïnstalleerd kunt u alle velden op ieder moment aanpassen.
Wanneer u een websitetitel heeft ingevuld (en eventueel een beschrijving en zoekwoorden) drukt u op de knop Volgende stap. U wordt dan naar het volgende scherm geleid.
In het derde scherm voert u de databasegegevens in van de database die u eerder heeft aangemaakt. Dit scherm ziet u in de afbeelding hieronder.
In het veld Database hostname staat "localhost" ingevuld, omdat dit een waarde is die veel voorkomt. Mogelijk dient er in uw geval een andere waarde te worden ingevuld. De juiste waarde kunt u vinden bij de database inloggegevens in het controlepaneel waarmee u de database heeft aangemaakt.
Ook in het veld Tabel prefix staat al een waarde ingevuld, namelijk "cms". Het is raadzaam om deze waarde niet te wijzigen.
Na het invoeren van de database inloggegevens drukt u op de knop Volgende stap. Er zal nu een verbinding worden gelegd met de database. Wanneer dit succesvol verloopt, zal het systeem u naar het volgende scherm leiden. Anders zal het Startpagina Script aangeven dat er geen verbinding met de database gemaakt kon worden en zal het opnieuw om de database inloggegevens vragen.
Gaat het verbinden met de database goed, dan zult u het volgende scherm zien. Hier kunt u een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Deze zullen worden gebruikt om in te loggen in het beheerdersgedeelte van het Startpagina Script. Het is verstandig om een wachtwoord te kiezen dat niet zo makkelijk te raden is.
Wanneer u wilt kunt u ook een gebruikersnaam kiezen die niet zo snel voor de hand ligt. Hackers gebruiken veelgebruikte gebruikersnamen vaak bij een aanval om wachtwoorden te raden. Denk aan gebruikersnamen zoals "admin" en "administrator". Kiest u een gebruikersnaam die niet zo vaak wordt gebruikt, dan maakt u het anderen nog moeilijker om uw gebruikersnaam en wachtwoord te raden.
Daarnaast wordt er gevraagd naar uw e-mailadres. Voer hier een werkend e-mail adres in, want er wordt op een aantal momenten een e-mail naar u gestuurd. Bijvoorbeeld wanneer er een linksuggestie op de startpagina website wordt ingediend, maar ook wanneer u uw wachtwoord bent vergeten en een nieuw wachtwoord aanvraagt.
In de afbeelding hieronder ziet u het scherm waar u uw gebruikersnaam, wachtwoord en e-mail adres kunt invoeren.
Heeft u een gebruikersnaam, een wachtwoord en uw kloppende e-mailadres ingevoerd, druk dan op Volgende stap.
Het Startpagina Script zal nu de benodigde databasetabellen aanmaken en de door u ingevulde gegevens wegschrijven. Na enige tijd zal een scherm verschijnen waarin het systeem aangeeft dat de installatie is gelukt. Dit scherm ziet u in de afbeelding hieronder.
Op het scherm staat ook een link. Dit is de link waarmee u naar het beheerdersgedeelte van het Startpagina Script gaat.
Cronjob instellen
Het Startpagina Script wordt geleverd met een aantal systeemtaken, bijvoorbeeld om de volgende taken uit te voeren:
- Het versturen van de nieuwsbrief;
- Het controleren van dode links;
- Het verwerken van tijdelijks links waarvan de periode afloopt.
Schaft u uitbreidingen aan, dan kunnen de uitbreidingen ook extra systeemtaken toevoegen aan het systeem.
Voor het correct functioneren van de systeemtaken is het van belang dat u de cronjob instelt. Een cronjob is een taak die periodiek wordt uitgevoerd en die u via DirectAdmin kunt instellen. De cronjob roept u iedere minuut aan. Deze zal vervolgens de juiste systeemtaken starten op het juiste tijdstip.
Het relatieve pad van de cronjob ten opzichte van de root van de webserver is cms/bin/cronjob.php
U voegt via DirectAdmin het volgende commando toe:
php -q (pad naar de document root)/cms/bin/cronjob.php
Het deel (pad naar de document root) vervangt u door het daadwerkelijke pad. U roept de cronjob iedere minuut aan.
Problemen tijdens de installatie?
Het is altijd mogelijk dat het u niet lukt om het Startpagina Script te installeren. In dat geval kunt u contact met Vrolijk Internet Services opnemen via deze link. U krijgt dan hulp bij de installatie.
Is het wel gelukt met de installatie maar bent u bepaalde dingen tegengekomen die toch enige moeite hebben gekost, dan kunt u dat ook melden bij Vrolijk Internet Services. Zo helpt u Vrolijk Internet Services bij het verbeteren van het Startpagina Script.