070-4500145 info@vrolijkinternetservices.nl
Vrolijk Internet Services
... maakt ondernemers vrolijk met een betaalbare en veilige website.

Startpagina bewerken

In dit hoofdstuk leert u hoe u een startpagina kunt bewerken. U leert hoe u de volgende dingen doet:

 1. Rubrieken toevoegen, bewerken en verwijderen;
 2. Links toevoegen aan een rubriek;
 3. Links bewerken en verwijderen;
 4. Links verplaatsen van de ene naar de andere rubriek;
 5. Tekst weergeven in een rubriek;
 6. Vacatures of de actuele weersverwachting weergeven in een rubriek.

 

Inhoud

 1. Startpagina bewerken
 2. Rubriek aanmaken en rubriek type kiezen
 3. Link aanmaken
 4. Link verplaatsen naar een andere rubriek
 5. Rubriek of link bewerken
 6. Rubriek of link verwijderen

 

Startpagina bewerken

Om een startpagina te bewerken dient u eerst naar het beheerscherm Startpagina's te gaan. Dit kan door te kiezen voor de optie Startpagina's onder de gelijknamige menukop Startpagina's.

In de afbeelding hieronder ziet u hoe dit eruit ziet.

Startpagina Script - Menu Startpagina's

Vervolgens verschijnt het betreffende beheerscherm. Op dit scherm ziet u een overzicht van de dochterpagina's op uw website.

Wanneer u het script net heeft geïnstalleerd en zelf nog geen dochterpagina's heeft aangemaakt, dan zal er slechts één pagina in het overzicht te zien zijn, namelijk de homepagina. De homepagina bewerken werkt precies hetzelfde als het bewerken van iedere andere startpagina op uw website.

De homepagina is door het installatieprogramma aangemaakt. Dit is een lege pagina en het is de bedoeling dat u zelf een aantal rubrieken, links en eventueel tekst aan de homepagina toevoegt.

Hieronder ziet u het beheerscherm Startpagina's zoals deze er na de installatie zal uitzien (uw eigen domein zal dan in het overzicht staan in plaats van linkspakket.nl).

Startpagina Script - Startpagina's

U klikt op het potlood in de kolom Opties achter de naam van de startpagina die u wilt bewerken.

Tip: Weet u niet zeker wat een bepaald pictogram doet, ga dan met de muis boven het pictogram staan zonder er op te klikken. Uw browser zal dan na enige tijd een tekstballon weergeven met daarin de naam van de actie, zoals startpagina bewerken, startpagina instellingen of startpagina verwijderen.

In het scherm het scherm waarmee u de startpagina kunt bewerken ziet u bovenaan verschillende opties. Klikt u op pagina bekijken, dan wordt uw startpagina door de browser geopend in een nieuw tabblad.

Verder ziet u de opties nieuwe rubriek en startpagina instellingen. Klikt u op nieuwe rubriek, dan verschijnt er een formulier waarmee u een rubriek aan uw startpagina kunt toevoegen.

Klikt u op startpagina instellingen, dan verschijnt er op het scherm een formulier dat u ook te zien krijgt bij het aanmaken van een nieuwe startpagina. Hiermee kunt u de URL, de titel, de beschrijving en de aan de startpagina gekoppelde zoekwoorden bewerken. Ook kunt u met dit formulier de stijl van verschillende teksten en de kleuren van de startpagina aanpassen.

Wanneer het om een startpagina gaat die al content heeft, dan ziet u ook de rubrieken met de content afgebeeld. Wanneer de startpagina leeg is, dan ziet het scherm eruit zoals in de afbeelding hieronder.

Startpagina Script - Startpagina bewerken

 

Rubriek aanmaken en rubriek type kiezen

Rubrieken zijn de basis van uw startpagina. Teksten, widgets en links worden altijd in een rubriek geplaatst.

Kies voor de optie nieuwe rubriek. Er verschijnt dan een formulier met de twee tabbladen Rubriek en SEO. Dit is in de afbeelding hieronder te zien.

Nieuwe rubriek - Tabblad Rubriek

Het veld Rubriek titel is veplicht. Deze titel wordt op uw startpagina bovenin de rubriek weergegeven. Het is een goede gewoonte om te een titel te kiezen die de inhoud van de rubriek beschrijft. Heeft u bijvoorbeeld een startpagina over sport, dan kunt u bijvoorbeeld een rubriek "Atletiek" aanmaken en alle daaraan gerelateerde links in die rubriek plaatsen. Links die met balsport te maken hebben kunnen op diezelfde startpagina in een rubriek "Balsport" worden geplaatst.

In rubriek type kunt u kiezen uit de volgende opties:

In het veld Rubriek tekst kunt u tekst invoeren welke in de rubriek zal worden weergegeven. Hier kunt u ook HTML codes plaatsen, waardoor het mogelijk wordt om tekst in de links, afbeeldingen en video's te plaatsen. Ook banners kunt u op deze manier plaatsen.

Dan is er nog het tabblad SEO. SEO is de afkorting is van search engine optimization. Dat gaat over het koppelen van de juiste zoektermen aan uw website. Wanneer u op uw startpagina op de titel van een rubriek klikt, dan zoomt u als het ware in op de rubriek. Er verschijnt een nieuwe pagina met alleen de inhoud van de rubriek. De informatie voor de zoekmachines van deze pagina kunt u invullen in het tabblad SEO. Dit kunt u dus per rubriek instellen.

Nieuwe rubriek - Tabblad SEO

Het is niet verplicht om een rubriek tekst, een rubriek beschrijving en zoekwoorden in te vullen. Het veld rubriek titel is het enige verplichte veld.

In de volgende afbeelding ziet u het beheerscherm van een startpagina waarbij er een rubriek genaamd "Algemeen" is aangemaakt.

Startpagina Script - Rubriek aangemaakt

In de bank waar de naam van de rubriek instaat ziet u ook drie icoontjes. Wanneer u op het groene icoontje druk, dan verschijnt er een formulier waarmee u een link aan de rubriek kunt toevoegen. Klikt u op het potloodje, dan verschijnt het formulier om de rubriek te bewerken (dit is het zelfde formulier als het formulier dat u ziet bij het aanmaken van een rubriek). Drukt u op het rode kruisje, dan verwijdert u de rubriek.

 

Link aanmaken

Klik op het groene icoontje (het icoontje helemaal links). Het formulier om een link toe te voegen verschijnt. Dit formulier ziet eruit zoals in de afbeelding hieronder.

Startpagina Script - Nieuwe link

In het veld Link titel vult u de titel van de link in. Dit is de linktekst zoals deze op de startpagina zichtbaar wordt.

In het veld Link URL vult u het internetadres in van de website die u op uw startpagina wilt vermelden.

De instelling Zoekmachines moeten de link volgen dient op Ja te staan wanneer u wilt dat zoekmachines de link volgen en de betreffende website bezoeken. Dit type link wordt ook wel een dofollow link genoemd. Zet u de instelling op Nee, dan zullen zoekmachines de link niet volgen en de betreffende website niet bezoeken. Zo een link wordt ook wel een nofollow link genoemd.

In het veld Waar staat de retourlink? zou u de locatie van de retourlink kunnen invullen wanneer er sprake is van een linkruil. Dit veld is vooral voor uw eigen administratie. U kunt dit veld leeglaten wanneer er geen sprake van een retourlink is.

In het scherm hieronder ziet u dat er in de rubriek "Algemeen" een link is toegevoegd met de link titel "Vrolijk Internet Services".

Startpagina Script - Link aangemaakt

 

Link verplaatsen naar een andere rubriek

Het kan voorkomen dat u een link wilt verplaatsen naar een andere rubriek. Bijvoorbeeld om een betere indeling te krijgen. Wanneer er bijvoorbeeld in een rubriek genaamd "Weer en verkeer" naar uw idee te veel links komen te staan, dan kan het zijn dat u de links wilt onderverdelen in twee rubrieken, namelijk een rubriek "Weer" en een rubriek "Verkeer". U zou dan de oorspronkelijke rubriek kunnen hernoemen naar "Weer" en een extra rubriek "Verkeer" kunnen aanmaken. U zult dan een aantal links naar de andere rubriek moeten verplaatsen.

Het verplaatsen van een link naar een andere rubriek kan door met de muis op de naam van een link te gaan staan. De cursor van de muis, dat eerst een pijltje was, zal veranderen naar een handje. Vervolgens kunt u de linkermuisknop ingedrukt houden en de link naar een andere rubriek slepen.

 

Rubriek of link bewerken

U kunt een rubriek of een link bewerken door op het potloodje rechts naast de naam van de rubriek of de link te klikken. Er verschijnt dan een formulier net zoals bij het aanmaken van een rubriek of een link. Alleen bij het bewerken zal dit formulier zijn ingevuld.

Vergeet na het bewerken van een link of een rubriek niet op de knop Opslaan onderaan het formulier te drukken. Pas wanneer u de knop Opslaan indrukt, worden de wijzigingen ook daadwerkelijk doorgevoerd.

 

Rubriek of link verwijderen

Om een link of een rubriek te verwijderen klikt u op het kruisje rechts naast de naam van de link of de rubriek. Het systeem zal dan om een bevestiging vragen, zoals hieronder te zien is.

Startpagina Script - Rubriek verwijderen

Kiest u voor Ja, dan wordt de rubriek verwijderd. Met de rubriek worden ook de rubriek tekst en de links binnen de rubriek verwijderd. Houd er rekening mee dat wanneer iets is verwijderd, dit niet meer terug te halen is.

Het is een goede gewoonte om even na te denken of u de rubriek niet nog even wilt bewaren zodat u bepaalde onderdelen ervan naar een andere rubriek kunt kopiëren.

Startpagina Script - Rubriek verwijderd

Bij het verwijderen van een link zal het systeem op dezelfde manier als bij een rubriek om bevestiging vragen. Ook een verwijderde link is niet meer terug te halen. Zou u de link terug willen halen, dan moet u de link opnieuw toevoegen.

Handleiding Startpagina Script

Algemeen

Installatie Startpagina Script

Inloggen, wachtwoordherstel en uitloggen

Beheer

Startpagina's

Startpagina aanmaken

Startpagina bewerken

Startpagina verwijderen

Contentpagina's

Formulieren

Website instellingen

Gebruikers