Hoe maak ik een goede startpagina?

Tips van Google voor het maken van een goede startpagina.

U bent bij dit artikel aanbeland omdat u wilt weten hoe u een goede startpagina maakt. Of u nu gebruik maakt van het Startpagina Script van Vrolijk Internet Services of van een ander script - het maken van een goede startpagina is in beide gevallen aan dezelfde regels verbonden.

Startpagina's zijn een vrij Nederlands fenomeen. In andere landen worden uiteraard wel allerlei scripts voor het maken van een linkwebsite gebruikt, maar de indeling in kolommen en rubrieken is erg kenmerkend voor de Nederlandse startpagina's. Het succes van de website Startpagina.nl, welke in 1998 is opgericht, zal ongetwijfeld invloed hebben gehad. Deze website kwam als eerst met deze indeling.

In 2007 verscheen een artikel genaamd "How to create valuable startpages". Hoewel het een ouder artikel is, is de informatie in het artikel vandaag de dag nog steeds relevant. Het artikel is geschreven door twee medewerkers van Google. Onder de Engelse versie van het artikel kunt u een vertaling in het Nederlands vinden. Nadat het artikel uitlegt wat startpagina's zijn en hoe deze zijn ontstaan, worden er een aantal waardevolle tips gegeven voor het maken van een goede startpagina.

De tips zijn:

  1. Focus u bij het bouwen van de startpagina vooral op de gebruiker en niet op de zoekmachines;
  2. Alle teksten dienen zichtbaar te zijn. Het gebruik van volledige zinnen is beter dan slechts wat losse zoekwoorden plaatsen;
  3. Plaats vooral links over onderwerpen die onderbelicht zijn op het internet - hiermee levert u unieke waarde;
  4. Geef de rubrieken (categorieën) op uw startpagina een relevante naam - uit de naam van de rubriek moet blijken waar de links in de betreffende rubriek over gaan;
  5. Gebruik linktitels die beschrijven waar de links over gaan;
  6. Het aanmaken van een startpagina vanuit een 100% commercieel oogpunt wordt door Google afgeraden.

Wilt u het artikel eens rustig nalezen, dan kan dat via deze link.