Spam blokkeren in het Startpagina Script

Hier leest u hoe spam, die binnenkomt via het contactformulier op de voorpagina of via het contactformulier van een dochterpagina, geblokkeerd kan worden in het Startpagina Script.

Het Startpagina Script zal een deel van de spamberichten kunnen blokkeren met de zogeheten "honeypot" die binnen de formulieren wordt gebruikt. Aan ieder formulier wordt een veld toegevoegd die voor de bezoekers helemaal niet te zien is. Spambots zien dit veld wel en een deel van de spambots zal niet kunnen detecteren dat het hier om een "honeypot" veld gaat. De spambot zal dan gegevens invullen bij dit veld. Hierdoor weet het Startpagina Script dat het formulier is ingevuld door een spambot en het bericht zal worden geblokkeerd.

De gemakkelijkste manier om spam te blokkeren, is om berichten te blokkeren wanneer er bepaalde woorden in voorkomen of wanneer de berichten van een specifiek e-mailadres afkomstig zijn. Hiermee houdt u echter niet alle spam tegen. Ook heeft u de informatie die nodig is voor het blokkeren, pas tot uw beschikking wanneer u het spambericht reeds heeft ontvangen. Om een spambericht te kunnen blokkeren, zult u in dat geval het bericht minstens 1x moeten hebben ontvangen.

Veel beter is het daarom om spamberichten bij voorbaat al door het Startpagina Script te laten herkennen, zodat spamberichten geen enkele keer naar uw e-mailadres worden verstuurd. Dit kunt u doen door een minimale invultijd in te stellen voor het contactformulier op uw startpagina website. Spam wordt over het algemeen geautomatiseerd ingevuld en dat betekent dat het formulier in zo een korte tijd wordt ingevuld dat dit nauwelijks door een mens ingevuld kan zijn.

Door een minimale invultijd in te stellen voor de diverse contactformulieren op uw startpagina website, bijvoorbeeld drie seconden, zal een groot aantal spamberichten door het Startpagina Script worden herkend. Iedere keer wanneer een spambot er korter dan drie seconden over doet om het contactformulier in te vullen, wordt het bericht geblokkeerd. Over het algemeen zal spam in dat geval altijd worden herkend en worden tegengehouden.

Wanneer u binnen het beheergedeelte van het Startpagina Script bent ingelogd, kunt u de instellingen voor het blokkeren van spam vinden bij het formulier "Contact" binnen het beheerscherm "Formulieren". Dit beheerscherm bereikt u via het menu "Website".