Installatie Bedrijvengids Script

U vindt hier de stappen die nodig zijn voor de installatie van het Bedrijvengids Script. Heeft u het Bedrijvengids Script nog niet gekocht, dan kunt u het kopen via deze link. Na aanschaf kunt u het Bedrijvengids Script meteen downloaden en installeren.

 

Inhoud

  1. Bedrijvengids Script downloaden
  2. Bestanden uitpakken
  3. Database aanmaken
  4. Bestanden uploaden naar de server
  5. Installatie van het Bedrijvengids Script
  6. Ondersteuning

 

Bedrijvengids Script downloaden

De eerste stap is het downloaden van het Bedrijvengids Script. Direct na de aanschaf van het Bedrijvengids Script heeft u een e-mail ontvangen die een link bevat. Via deze link navigeert u naar de downloadpagina. Daar downloadt u het benodigde ZIP-bestand.

Kunt u de e-mail met de link niet vinden, dan kunt u contact opnemen met Vrolijk Internet Services om deze e-mail opnieuw te laten versturen.

 

Bestanden uitpakken

Windows

In Windows kunt u het ZIP-bestand eenvoudig uitpakken. Met de rechtermuisknop klikt u op het icoon van het ZIP-bestand. Er verschijnt dan een menu. Binnen dit menu kiest u voor de optie Alles uitpakken. Vervolgens volgt u de aanwijzingen die op het scherm verschijnen.

Linux

In Linux kunt u binnen uw grafische omgeving met de rechtermuisknop op het icoon van het ZIP-bestand klikken. Er zal dan een menu verschijnen. Klik binnen dit menu op Extract Here. De uitgepakte map genaamd "bedrijvengids-script" zal dan binnen dezelfde map terecht komen als het ZIP-bestand.

 

Database aanmaken

Het aanmaken van een database is een belangrijke stap die nodig is voor de installatie van het Bedrijvengids Script. U maakt een database aan samen met een gebruiker die alle rechten binnen deze database heeft en het bijbehorende wachtwoord.

Het is belangrijk om de onderstaande gegevens van de database binnen handbereik te houden, want deze dient u later tijdens de installatie in te vullen zodat het installatiescript de benodigde database tabellen kan aanmaken:

 

Bestanden uploaden naar de server

Nu is het tijd om de bestanden van het Bedrijvengids Script op de server te plaatsen. Daarvoor heeft u de FTP inloggegevens van uw webhostingpakket nodig.

Voor het plaatsen van de bestanden kunt u het gratis FTP programma FileZilla gebruiken. FileZilla is voor diverse besturingssystemen beschikbaar. U kunt FileZilla via deze link downloaden. Heeft u FileZilla nog niet geïnstalleerd op uw computer, dan is het aan te raden om FileZilla te downloaden en te installeren.

Zodra u FileZilla geïnstalleerd heeft op uw computer, start u FileZilla op. Na het opstarten van Filezilla ziet u aan de linkerkant de bestanden op uw computer. Navigeer naar de map die de bestanden van het Bedrijvengids Script bevat. U dient met FileZilla in de map zelf te gaan staan: de bestanden index.php en core-frontend.css dienen zichtbaar te zijn. Ook dient u aan de linkerkant verschillende mappen te zien, waaronder de map "config".

Het bestand .htaccess is een ander belangrijk bestand dat niet mag ontbreken. Dit bestand wordt vaak vergeten bij het uploaden en dan zal het script niet goed werken. Sommige besturingssystemen behandelen een bestand met een punt voorin de naam namelijk als "verborgen" bestand en zullen het bestand niet weergeven.

U ziet bovenaan binnen het venster van FileZilla vier velden: host, username, password en port. U vult hier de FTP inloggegevens van uw webhostingpakket in. U hoeft het veld port alleen in te vullen wanneer de FTP poort anders is dan 21.

Als u de FTP inloggegevens ingevuld heeft, klikt u op de knop Quickconnect zodat er verbinding wordt gemaakt met de server. Wordt er succesvol een verbinding gelegd, dan zult u aan de rechterkant de bestanden op de server zien.

U dient aan de serverkant binnen de map "public_html" te staan. U zult de map "public_html" soms direct zien en dan kunt u erop dubbelklikken om binnen deze map te gaan staan. U ziet in andere gevallen eerst een map "domains" waarin uw domeinen staan en dan moet u eerst naar het juiste domein navigeren waar vervolgens de map "public_html" staat.

Zodra u aan de linkerkant en de rechterkant in de juiste mappen staat, klik dan aan de linkerkant op een willekeurig bestand (wel inde juiste map) en druk vervolgens op Ctrl + A. U selecteert daarmee alle mappen en bestanden aan de linkerkant. Let goed op dat ook het bestand .htaccess tussen de geselecteerde mappen en bestanden staat. Sommige besturingssysteem behandelen dit bestand als "verborgen" bestand.

Sleep de aan de linkerkant geselecteerde bestanden naar de rechterkant. FileZilla zal dan de mappen en bestanden op de server plaatsen. Het kan enige tijd duren voordat alle mappen en bestanden geplaatst zijn.

 

Installatie van het Bedrijvengids Script

Zodra FileZilla klaar is met het plaatsen van de bestanden, navigeert u naar het adres van uw nieuwe bedrijvengids.

Voor het correct functioneren van het Bedrijvengids Script is PHP 7 of PHP 8 nodig. Dit zal door het script worden gecontroleerd. Gebruikt u niet de juiste PHP versie, dan zal aan het begin van de installatie een melding hierover worden weergegeven. Wanneer u wel de juiste PHP versie gebruikt, dan ziet u het onderstaande scherm en kunt u beginnen met de installatie.

Bedrijvengids Script installatie

Eventueel kunt u kiezen voor de Engelse taal. In dit hoofdstuk beschrijven we de Nederlandstalige schermen van de installatie. Druk op de knop Installatie starten.

Het scherm "Licentie" verschijnt. In dit scherm kunt u uw licentiegegevens invullen.

Bedrijvengids Script licentie

Als u uw licentiegegevens correct heeft ingevuld en op de knop Volgende stap heeft gedrukt, dan komt het volgende scherm in beeld. Dit is het scherm "Website gegevens". In dit scherm kunt u de volgende gegevens invullen:

Alleen het veld Website titel is een verplicht veld. De twee andere velden mag u leeg laten als u dat wilt. Nadat het script is geïnstalleerd, kunt u de velden op ieder moment wijzigen via de beheeromgeving.

Bedrijvengids Script gegevens

Heeft u een titel voor uw online bedrijvengids (en eventueel een beschrijving en zoekwoorden) ingevuld, dan drukt u op de knop Volgende stap. Het volgende scherm verschijnt dan, het scherm "Database". In dit scherm vult u de volgende velden in:

Bij het veld Database hostname zal de waarde "localhost" reeds zijn ingevuld. Deze waarde komt veel voor. Mogelijk dient er in uw geval een andere waarde te worden ingevuld. U kunt de juiste waarde vinden bij de database gegevens binnen het controlepaneel waarmee u de database heeft aangemaakt.

Ook heeft het veld Tabel prefix al een waarde, namelijk de waarde "cms". Het wordt aangeraden om deze waarde niet te veranderen.

Bedrijvengids Script database

Heeft u de gegevens voor de database ingevuld en op Volgende stap gedrukt, dan zal het Bedrijvengids Script een verbinding leggen met de database. Lukt het niet om een verbinding te leggen, dan zal het Bedrijvengids Script u opnieuw om de juiste gegevens voor de database vragen. U kunt pas naar het volgende scherm, wanneer u de correcte gegevens heeft ingevuld.

Het volgende scherm is het scherm "Beheer". U vult in dit scherm de volgende velden in:

Het is verstandig om een gebruikersnaam en een wachtwoord te kiezen die niet eenvoudig te raden zijn. Na de installatie van het Bedrijvengids Script zult u met de door u gekozen inloggegevens als beheerder kunnen inloggen binnen de beheeromgeving.

Uw e-mailadres zal worden gekoppeld aan uw beheerdersaccount. Zo kunt u bijvoorbeeld een nieuw wachtwoord opvragen wanneer dat nodig is.

Bedrijvengids Script beheer

Heeft u een gebruikersnaam en een wachtwoord gekozen die niet zo eenvoudig te raden zijn en ook uw e-mailadres ingevuld, dan drukt u op de knop Volgende stap.

Het Bedrijvengids Script zal nu de benodigde tabellen binnen de database aanmaken en de door u ingevulde gegevens binnen de database opslaan. Zodra dit is gebeurd, zal het Bedrijvengids Script aangeven dat de installatie klaar is.

U ziet op het scherm een link. Via deze link gaat u naar de beheeromgeving van uw bedrijvengids.

Bedrijvengids Script installatie voltooid

 

Ondersteuning

Mocht het u niet lukken om het Bedrijvengids Script te installeren, dan kunt u bij Vrolijk Internet Services ondersteuning aanvragen via het contactformulier.

Bent u problemen tegengekomen die u wel heeft kunnen oplossen maar waarbij het oplossen toch enige moeite heeft gekost, dan zou Vrolijk Internet Services dat ook graag willen weten. Zo helpt u Vrolijk Internet Services met het verbeteren van het Bedrijvengids Script.