Installatie PHP Webshop

In dit hoofdstuk vindt u de stappen voor de installatie van het PHP Webshop script. Wanneer u het PHP Webshop nog niet heeft aangeschaft, dan kunt u het script via deze link kopen. Nadat u het PHP Webshop script heeft aangeschaft kunt u het direct downloaden.

 

Inhoud

  1. PHP Webshop script downloaden
  2. Bestanden uitpakken
  3. Database aanmaken
  4. Bestanden uploaden naar de server
  5. Installatie van het PHP Webshop script
  6. Cronjob instellen
  7. Ondersteuning

 

PHP Webshop script downloaden

De allereerste stap is het downloaden van het PHP Webshop script. Tijdens de aanschaf van het PHP Webshop script heeft u een e-mail ontvangen met een link waarmee u het PHP Webshop kunt downloaden. Via de downloadpagina downloadt u het benodigde ZIP-bestand.

Mocht u de e-mail met de link niet kunnen vinden, dan kunt u contact opnemen met Vrolijk Internet Services om deze e-mail opnieuw te laten versturen.

 

Bestanden uitpakken

Windows

Het uitpakken van het ZIP-bestand is in Windows bijzonder eenvoudig. U klikt met de rechtermuisknop op het icoon van het bestand, zodat er een menu verschijnt. In het menu kiest u voor de optie Alles uitpakkken. Daarna volgt u de aanwijzingen op uw scherm.

Linux

In Linux pakt u het ZIP-bestand uit door in uw grafische omgeving met de rechtermuisknop op het icoon van het bestand te klikken, waarna een menu verschijnt. In het menu kiest u voor de optie Open With Archive Manager. Het bestand zal binnen de archiefmanager worden geopend.

In de archiefmanager selecteert u de map "php-webshop" en vervolgens klikt u op Extract. Er wordt nu een dialoogvenster geopend waarmee u de bestemming van de uitgepakte map kunt kiezen. Kies een bestemming en klik op Extract. Klik vervolgens op Show the files om de map meteen te openen in de file manager. Er zal een map zichtbaar zijn met de naam "php-webshop".

 

Database aanmaken

Het PHP Webshop script maakt gebruik van een database. U dient deze database aan te maken. Ook is het belangrijk dat u een database gebruiker aanmaakt die u alle rechten op de database geeft.

Op een later tijdstip is het nodig om de gegevens rondom de databaseverbinding in te voeren. Daarom is het belangrijk dat u de volgende gegevens onthoudt en straks bij de hand heeft:

 

Bestanden uploaden naar de server

Nu gaat u de bestanden van het PHP Webshop script uploaden naar uw webhosting pakket. Daarvoor heeft u de FTP inloggegevens van uw webhosting pakket nodig.

Met het gratis programma FileZilla kunt u op een heel eenvoudige wijze een FTP verbinding maken met het webhosting pakket en de bestanden overzetten. FileZilla is beschikbaar voor verschillende besturingssystemen. U kunt FileZilla hier downloaden. Heeft u FileZilla nog niet geïnstalleerd, dan is het raadzaam om dit programma te installeren.

Nadat u FileZilla heeft opgestart ziet u aan de linkerkant van het FileZilla-venster de bestanden op uw computer. Navigeer naar de map die de bestanden van het PHP Webshop script bevat. U dient in die map zelf te gaan staan met FileZilla. U zou dan verschillende mappen, waaronder de map "config" moeten zien aan de linkerkant. Ook zou u onder andere de bestanden index.php en common.css moeten zien aan de linkerkant.

Ook mag het bestand .htaccess niet ontbreken. Men vergeet dit bestand soms te uploaden, omdat sommige besturingssystemen bestanden met een punt helemaal voorin de naam als een "verborgen" bestand behandelen en zodoende niet weergeven. Het is een raadzaam om te controleren of ook het bestand .htaccess zal worden overgezet naar de server.

U ziet bovenin het venster van FileZilla de velden host, username, password en port. Hier vult u de FTP inloggegevens van uw webhosting pakket in. Het veld port hoeft alleen ingevuld te worden wanneer de FTP poort anders is dan 21. Heeft u de FTP inloggegevens ingevuld, dan klikt u op de knop Quickconnect.

Wanneer er succesvol een verbinding wordt gelegd zullen aan de rechterkant van het FileZilla-venster de mappen en de bestanden op de server verschijnen.

Het is zaak om aan de rechterkant, dus op uw webhosting pakket, in de map "public_html" te staan. Soms ziet u de map "public_html" direct en kunt u erop dubbelklikken om in de map te komen. Soms ziet u eerst een map "domains" waarin uw domeinen staan en moet u eerst naar het juiste domein navigeren waar vervolgens de map "public_html" staat.

Wanneer u zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant in de juiste map staat, klikt u aan de linkerkant een willekeurig bestand aan en vervolgens drukt u op de toetsencombinatie Ctrl +A om alle mappen en bestanden aan de linkerkant te selecteren. U sleept nu alle mappen en bestanden naar de rechterkant.

FileZilla zal beginnen met het uploaden van alle mappen en bestanden. Het kan enige tijd duren voordat alle mappen en bestanden van het PHP Webshop script zijn overgezet.

 

Installatie van het PHP Webshop script

Zodra FileZilla klaar is het met het overzetten van alle mappen en bestanden naar het webhosting pakket, navigeert u met de browser naar het adres van uw nieuwe webwinkel. Het hieronder afgebeelde scherm zal dan te zien zijn.

PHP Webshop installatie

Druk op de knop Installatie starten. Er zal dan een scherm verschijnen met de titel "Website gegevens". In dit scherm heeft u de mogelijkheid om de volgende gegevens in te vullen:

Alleen het veld Website titel is verplicht. De twee andere velden kunt u leeg laten wanneer u dat wilt. U kunt op een later tijdstip wanneer het PHP Webshop script is geïnstalleerd alsnog een beschrijving en zoekwoorden voor uw webshop invullen.

PHP Webshop gegevens

Zodra u een titel en eventueel een beschrijving en zoekwoorden heeft ingevuld, klikt u op de knop Volgende stap. Het scherm "Database" zal dan verschijnen, waarin u de volgende gegevens voor de databaseverbinding kunt invullen:

Bij het veld Database hostname staat standaard "localhost" ingevuld. Dit is een waarde die veel voorkomt. Wannneer hier iets anders dient te worden ingevuld, dan zal de juiste database hostname worden weergegeven in het controlepaneel waarmee u de database heeft aangemaakt.

Ook staat bij het veld Tabel prefix reeds de waarde "cms" ingevuld. Het wordt aangeraden om deze waarde niet te wijzigen.

PHP Webshop database

Klik na het invullen van de database inloggegevens op de knop Volgende stap. Aan de hand van de door u ingevulde database inloggegevens zal het systeem een verbinding proberen te leggen met de database. Wanneer er geen verbinding kan worden gelegd, dan zal het installatieprogramma opnieuw om de juiste database inloggegevens vragen.

Wanneer u de juiste database inloggegevens heeft ingevuld, dan zal het volgende scherm worden weergegeven. Dit is het scherm "Beheer". In dit scherm kunt u de volgende gegevens invullen:

Met de door u gekozen inloggegevens zult u na de installatie kunnen inloggen op de beheeromgeving van uw webwinkel. Het is verstandig om inloggegevens te kiezen die anderen niet zo snel kunnen raden.

Het e-mailadres dat u invult zal worden gekoppeld aan uw gebruikersaccount binnen de beheeromgeving. U kunt via uw e-mailadres bijvoorbeeld uw wachtwoord herstellen wanneer dat nodig is.

Ook zult u op het ingevulde e-mailadres een bericht ontvangen wanneer er een bestelling wordt gedaan of wanneer het contactformulier wordt ingevuld.

PHP Webshop beheer

Wanneer u inloggegevens heeft ingevuld die niet zo eenvoudig te raden zijn en ook uw e-mailadres heeft ingevuld, klikt u op Volgende stap.

Het PHP Webshop script maakt vervolgens de benodigde databasetabellen aan. Ook worden de gegevens die u heeft ingevuld binnen de verschillende schermen opgeslagen in de database. Zodra dit is gebeurd, ziet u het hieronder weergegeven scherm. Met dit scherm geeft het PHP Webshop script aan dat de installatie voltooid is.

PHP Webshop installatie voltooid

In het scherm wordt een link weergegeven waarmee u naar de beheeromgeving van het PHP Webshop script kunt gaan. Op het e-mailadres dat u tijdens de installatie heeft ingevuld ontvangt u ook een e-mail waarin de link is opgenomen.

 

Cronjob instellen

Het PHP Webshop script is voorzien van een aantal systeemtaken. Zo is er een systeemtaak voor het versturen van de nieuwsbrief en een systeemtaak voor het inladen van affiliate feeds, als u daar gebruik van maakt.

Om deze systeemtaken goed te laten werken is het belangrijk dat u de cronjob instelt. Een cronjob is een taak die op een ingesteld tijdstip wordt uitgevoerd. U roept de cronjob iedere minuut aan, zodat deze de juiste systeemtaken zal starten op de juiste tijdstippen.

Het relatieve pad van de cronjob ten opzichte van de root van de webserver is cms/bin/cronjob.php

Wanneer u toegang heeft tot DirectAdmin, dan kunt u de cronjob via DirectAdmin toevoegen. Het is daarbij belangrijk dat de cronjob wordt aangeroepen met php -q.

Het commando dat u toevoegt is:

php -q (pad naar de document root)/cms/bin/cronjob.php

Waarbij u het gedeelte (pad naar de document root) vervangt door het daadwerkelijke pad naar de document root.

De cronjob kunt u iedere minuut laten aanroepen.

 

Ondersteuning

Het kan voorkomen dat het u toch niet lukt om het PHP Webshop script te installeren. Via het contactformulier kunt u ondersteuning bij de installatie en het gebruik van het script aanvragen. Daarnaast is Vrolijk Internet Services telefonisch bereikbaar wanneer u vragen over het PHP Webshop script heeft.